Бијељински пензионери добијају Центар за здраво старење


Градоначелник Бијељине Мићо Мићић потписао је Меморандум о сарадњи са предсједником градског Удружења пензионера Савом Пантелићем, с циљем изградње Центра за здраво старење.
- Жеља нам је да изградимо овакав Центар по угледу на градове у окружењу. Наша обавеза је да бринимо о старим лицима и да им треће доба учинимо љепшим и пристојнијим. Идеја је да кроз сарадњу са Министарством за људска права и избјеглице БиХ адаптирамо простор Удружења пензионера, односно да га опремимо тако да у њему пензионери могу проводити вријеме на квалитетан начин - истакао је Мићић.
Предсједник градског Удружења пензионера Саво Пантелић се захвалио Градској управи и Министарству на подршци.
- Посјетили смо овакав Центар у Сарајеву и закључили да је то одличан начин како да омогућимо нашим члановима здраво старење у једном таквом објекту. У адаптираном простору пензионери ће моћи да се баве спортом, рекреацијом и едукују - појаснио је Пантелић.
Замјеник министра за људска права и избјеглице БиХ Предраг Јовић, који је покренуо иницијативу за изградњу Центра за здраво старење, навео је да су представници Популационог фонда Уједињених нација посјетили простор у коме тренутно бораве пензионери и процјенили да објекат од 450 квадрата може да се реконструише у Центар за здраво старење.
- Анализе показују да је веома раширен проблем код пензионера како да користе слободно вријеме, те се надамо да ће им овакав Центар помоћи да на достојанствен начин старе - истакао је Јовић.
Он је додао да је, с обзиром на то да простор који тренутно користи Удружење пензионера није у потпуности у њиховом власништву, већ је дијелом у власништву Фонда за пензијско и инвалидско осигурање и Заједнице етажних власника, поднесена иницијатива Геодетској управи у Бањалуци да им се додјели.