Ванредна конференција за штампу у „Житопромету“


Градски менаџер Милош Стевановић  одржао је ванредну конференцију за штампу испред капије бијељинског „Житопромета“, чијих 190 радника  око мјесец дана штрајкује, захтијевајући исплату четири неисплаћене плате.
„ Штрајк у „Житопромету“  није више приватна ствар ове компаније, већ постаје јавна ствар, јер овдје ради око 200 радника. Захтјеви радника су реални и у складу са законом. Радници само траже своје плате. Овим путем позивамо већинског власника „Житопромета“ и његов менаџмент да се више и активније укључи у рјешавање овог проблема. Нисам стекао утисак да се менаџмент довољно позабавио рјешавањем овог проблема“, изјавио је Стевановић, нагласивши да велики број добављача очекује да наплати своја потраживања.
Стевановић је изјавио да су укупне обавезе „Житопромета“ према радницима и добављачима у овом тренутку око 4,5 милиона КМ.
„ Производња је заустављена, силоси су пуни пшенице, што је апсурд, али пшеница није исплаћена. Као Градска управа нудимо помоћ менаџменту „Житопромета“ да им помогнемо око рјешавања овог проблема. Љути нас и то да се предузеће старо 65 година, на чијем смо хљебу сви одрасли, западне у колапс. Посљедице могу бити огромне за око 2.500 људи који зависе од „Житопромета“, почевши од радника, коопераната, не рачунајући чланове њихових породица. Очекујемо да менаџмент до понедјељка припреми јасан план како да исплати двије плате радницима одмах, те да припреми репроматеријал за производњу. Јавно им нудимо подршку код банака , односно техничку помоћ око обезбјеђивања кредита“, изјавио је Стевановић, нагласивши да град неће дозволити да 200 радника оде на улицу.
Стевановић је изјавио да је Павловић банка у овом тренутку потпуно ликвидна,  сигурна и стабилна, те да гласине о кризи банке не одговарају Градској управи и грађанима Бијељине.
 „ Не желимо дозволити да у Бијељини пропадне још једна банка. Довољно  нас је опекао сценариј са Бобар банком. Не желимо дозволити колапс банке за коју се везује око 1.000 радника. Информације о потенцијалној пропасти Павловић банке нису дошле из Градске управе. То су лажи и измишљотине. Банка тренутно на рачуну има око 70 милиона КМ, она је ликвидна и стабилна. У банци не постоје никакви проблеми. Немојмо ширити панику, јер је Агенција за банкарство у константном надзору над Павловић банком“, рекао је Стевановић, истакавши да не треба дозволити ширење панике.
„ Када Павловић банка буде у проблему, први ћу изаћи у јавност и рећи:  „Људи, склоните свој новац.“ Још да поновим, нећемо дозволити, ни по цијену масовних протеста, да пропадне „Житопромет“ и да овдје дођу мешетари који ће ово купити, продати у старо гвожђе и градити овдје стамбене зграде. Овдје је имовина вриједна 18.150.000 КМ. У понедјељак ћемо поново бити овдје и од менаџмента ове компаније очекујемо да се укључи у спашавање 200 радника. Не смијемо дозволити да пропадне хиљаде других коопераната, јер због 500.000 КМ не смијемо дозволити да пропадне овакав гигант. У противном, сви колективно треба да се иселимо из Бијељине. Мора се неко престати играти људским животима“, рекао је Стевановић.
 Предраг Зарић, предсједник Синдикалне организације „Житопромета“ изјавио је да се радници надају да ће се пронаћи најбоље рјешење за њих и да ће ускоро моћи наставити производњу.
„ Један дио процеса производње може се одмах покренути, док би се за друга два процеса морале обезбиједити сировине.  Изгубљено тржиште морамо поново освајати.
 Душан Томић, члан Штрајкачког одбора каже да су радници од трећег септембра у штрајку, те да је радничко стрпљење при крају.
„ Ми ћемо се од трећег октобра укључити у арбитражни поступак. Ако не ријешимо проблеме, наступиће колапс за цијелу Семберију. Око 2.500 људи је повезано пшеницом, кукурузом, брашном и другим  сировинама и производима са „Житопрометом“. Значи да укупно око 10.000 људи у Семберији зависи од „Житопромета“, односно сваки десети становник Семберије“, истакао је Томић.
Бошко Радић, пољопривредник који је лагеровао своју пшеницу у “Житопромету”  каже да је више од 1.000 пољопривредника предало пшеницу у силос.
“Овакво стање је ван сваке памети. Ми своју пшеницу желимо продати. Радници су у штрајку, а менаџмент сада ствара проблем и радницима И пољопривредницима. Овдје је мајка погинулог борца хтјела донијети кревет и лећи у знак протеста. До овакве ситуације није требало доћи. Овдје се сада помињу милионски дугови. Пољопривредници желе да обаве јесењу сјетву, а новца немају. Плашимо се да наша пшенице не оде у стечајну масу. Не смијемо дозволити да ово предузеће пропадне и да оде у стечај”, истакао је Радић.
 
Љ.Љ.